Cordão de Ouro България

Група Cordão de Ouro България е част от най-популярната асоциация по капоейра в световен мащаб: ASSOCIAÇÃO DE CAPOEIRA CORDÃO DE OURO - основана от Местре Суассуна и Местре Бразилия, в края на 60-те години на ХХ век. В България групата е под ръководството на Instrutor Parafuso (Коста Щерев) и е основана през 2012 година. Групата в България е една от най-бързо развиващите се в момента.

 

Cordão de Ouro се отличава с изключително ефективния стил, техника и бързина на движенията. Акробатиката и разнообразните преминавания са неотменна част от играта в групата. Именно поради тази причина, едни от най-добрите капоейристи по света са част от тази асоциация.

От създаването си до момента, членове на групата в България са участвали на международни семинари в Берлин, Москва, Солун, Атина, Нови Сад, Болония, Париж, Киев, Мюнхен, а също така и на многобройни семинари в България.

Тук всеки ще получи необходимото внимание и личен подход, за въвеждането му в необятния свят на капоейра.

Instrutor Parafuso

 

Коста Щерев е роден през 1988 г. в София, България.

Започва да се занимава с капойера през 2007 годин. През 2008 получава капоейра името си - Parafuso.
Година по-късно заминава да учи в Москва и продължава тренировките заедно с група Реал Капоейра (Real Capoeira) и проф. Нинджа (Prof. Ninja). Там за първи път се запознава със стила на група Кордао джи Оуро и се включва в няколко международни семинара с участието на големи капоейристи от Европа, Бразилия и Израел.

 

По време на престоя си в Москва, открива група за начинаещи към университет МГУП и води занятия в продължение на година и половина.

 

В края на 2011 година се връща в България и открива първата си група по капоейра в София. В рамките на 1 година пътува заедно със своите ученици на семинари в Гърция, Сърбия, Русия и Германия.

 

Запознава се с Контраместре Изол (Contramestre Izol) и заминава за кратко в Берлин, за да учи при него. През 2013 става официално негов ученик , което поставя и началото на група Кордао джи Оуро България (Cordao de Ouro Bulgaria)  - част от световната асоциация Cordao de Ouro.

През юни 2013г.  организира първия си семинар в София с участието на Контраместре Изол и група Кордао джи Оуро Берлин. През октомври официално стартират и първите уроци по капоейра за деца. Негови помощници - инструктори, са Мария Райчева (Tranquila), Борислава Минчева-Монтенегро (Franjinha), а по-късно и Иглика Радилова (Energia).


През февруари 2014, заедно с групата в София, полага изпит по капоейра, а през март се състои и първото бачизадо - получаване на степен -  за групата в Берлин. Коста Щерев (Parafuso) получава 4-та степен - в капоейра - монитор, което му дава официално право да преподава капоейра в цял свят.
През юни 2014г. Instrutor Parafuso, организира семинар на група Кордао джи Оуро България (Cordao de Ouro Bulgaria). На това събитие - бачизадо -  за първи път в България се връчват степени на деца.

През 2015г. гост на един от семинарите на групата е основателят на Grupo Cordao de Ouro Ceara - Mestre Espiro Mirim (Местре Еспиро Мирим).

През март 2018 г. получава 5-та степен в капоейра - Instrutor.
Коста Щерев работи дейно за развиването на изкуството капоейра в България, с откриване на нови школи за деца и възрастни. В момента група Кордао джи Оуро България има две групи за възрастни - начинаещи и напреднали, и 7 групи за деца от всички възрасти.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
Контакти:
Капоейра CDO България

моб. тел. +359 885 37 37 66

cdobulgaria@gmail.com

София, кв. Гео Милев, ул. Акад. Г. Бончев, БАН бл. 4, ет 5.

Работим с карти на:
(Картите важат след предварително записване за тренировките по капоейра)

© 2023 by Капоейра в София & CDO Bulgaria

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now