top of page
Капоейра семинар

Капоейра семинар

Капоейра за деца - Рая на 7

Капоейра за деца - Рая на 7

Местре Еспиро Мирим

Местре Еспиро Мирим

Капоейра коледна рода

Капоейра коледна рода

Първи капоейра семинар с КМ Изол

Първи капоейра семинар с КМ Изол

капоейра на "София диша"

капоейра на "София диша"

Капоейра с КМ Изол

Капоейра с КМ Изол

Макулеле - Капоейра

Макулеле - Капоейра

Capoeira for Kids

Capoeira for Kids

Капоейра за деца

Капоейра за деца

Capoeira fight

Capoeira fight

Capoeira CDO Berlin

Capoeira CDO Berlin

Cordão de Ouro България

Група Cordão de Ouro България е част от най-популярната асоциация по капоейра в световен мащаб: ASSOCIAÇÃO DE CAPOEIRA CORDÃO DE OURO - основана от Местре Суассуна и Местре Бразилия, в края на 60-те години на ХХ век. В България групата е под ръководството на Instrutor Parafuso (Коста Щерев) и е основана през 2012 година. Групата в България е една от най-бързо развиващите се в момента.

 

Cordão de Ouro се отличава с изключително ефективния стил, техника и бързина на движенията. Акробатиката и разнообразните преминавания са неотменна част от играта в групата. Именно поради тази причина, едни от най-добрите капоейристи по света са част от тази асоциация.

От създаването си до момента, членове на групата в България са участвали на международни семинари в Берлин, Москва, Солун, Атина, Нови Сад, Болония, Париж, Киев, Мюнхен, а също така и на многобройни семинари в България.

Тук всеки ще получи необходимото внимание и личен подход, за въвеждането му в необятния свят на капоейра.

Instrutor Parafuso

 

Коста Щерев е роден през 1988 г. в София, България.

Започва да се занимава с капойера през 2007 годин. През 2008 получава капоейра името си - Parafuso.
Година по-късно заминава да учи в Москва и продължава тренировките заедно с група Реал Капоейра (Real Capoeira) и проф. Нинджа (Prof. Ninja). Там за първи път се запознава със стила на група Кордао джи Оуро и се включва в няколко международни семинара с участието на големи капоейристи от Европа, Бразилия и Израел.

 

По време на престоя си в Москва, открива група за начинаещи към университет МГУП и води занятия в продължение на година и половина.

 

В края на 2011 година се връща в България и открива първата си група по капоейра в София. В рамките на 1 година пътува заедно със своите ученици на семинари в Гърция, Сърбия, Русия и Германия.

 

Запознава се с Контраместре Изол (Contramestre Izol) и заминава за кратко в Берлин, за да учи при него. През 2013 става официално негов ученик , което поставя и началото на група Кордао джи Оуро България (Cordao de Ouro Bulgaria)  - част от световната асоциация Cordao de Ouro.

През юни 2013г.  организира първия си семинар в София с участието на Контраместре Изол и група Кордао джи Оуро Берлин. През октомври официално стартират и първите уроци по капоейра за деца. Негови помощници - инструктори, са Мария Райчева (Tranquila), Борислава Минчева-Монтенегро (Franjinha), а по-късно и Иглика Радилова (Energia).


През февруари 2014, заедно с групата в София, полага изпит по капоейра, а през март се състои и първото бачизадо - получаване на степен -  за групата в Берлин. Коста Щерев (Parafuso) получава 4-та степен - в капоейра - монитор, което му дава официално право да преподава капоейра в цял свят.
През юни 2014г. Instrutor Parafuso, организира семинар на група Кордао джи Оуро България (Cordao de Ouro Bulgaria). На това събитие - бачизадо -  за първи път в България се връчват степени на деца.

През 2015г. гост на един от семинарите на групата е основателят на Grupo Cordao de Ouro Ceara - Mestre Espiro Mirim (Местре Еспиро Мирим).

През март 2018 г. получава 5-та степен в капоейра - Instrutor.
Коста Щерев работи дейно за развиването на изкуството капоейра в България, с откриване на нови школи за деца и възрастни. В момента група Кордао джи Оуро България има две групи за възрастни - начинаещи и напреднали, и 7 групи за деца от всички възрасти.

bottom of page